Flora en Fauna

 • gallery
 • gallery
 • gallery
 • gallery
 • gallery
 • gallery
 • gallery
 • gallery
 • gallery
 • gallery
 • gallery
 • gallery

Flora en fauna

Les Egalennes bevindt zich in de streek Les Combrailles. Deze streek bezit een hele reeks verschillende biotopen met een eigen fauna en flora.
Je hebt de riviertjes de Cher en de Sioule met hun kloven. In die kloven heerst een eigen klimaat. Veel sediment spoelt er naar toe en dat levert bijzondere planten en dieren op. Bevers, libellen, vlinders en ijsvogels, waterspreeuwen en slechtvalken komen er voor. Doordat het kalkrijk is komen er veel verschillende planten voor. Op de kale rotsen komen weer andere planten voor als vlak langs de rivier.

Een rivier verdient extra aandacht ‘De Allier’. Deze rivier is de voorbeeldrivier voor de Maas . Deze rivier is nog helemaal natuurlijk. Er komen grote overstromingsvlakten voor die kleiig zijn, maar ook hoge zandige stroomruggen met eigen flora. Er blijven veel poelen achter waar amfibieën zich voortplanten en waar ongevaarlijke ringslangen jagen op kikkers. Er zijn reservaten waar men heerlijk kan zwerven langs de rivier, waar hele ontwortelde bomen langs het water liggen. Neem gerust uw picknick mand mee en geniet van de ijsvogels en overvliegende grote en kleine zilverreigers. Maar ook nachtreigers en grauwe reigers zijn er niet zeldzaam.

Boven op de heuvels komt nog heide voor. Dat is meestal de rode dopheide, een soort die in Nederland erg zeldzaam is. De vele bremmen duiden op een zuurdere ondergrond. Hier vinden we veel vlinders maar ook reptielen zoals hazelworm, zandhagedis, muurhagedis, gladde slang en aspis adder.
Rond Les Egalennes zijn veel bossen. Er kan overal gewandeld worden. Elk jaar nog kom ik rond ons huis nog nieuwe vogels en insecten tegen. In ons straatje broedt vrijwel elk jaar een of twee paartjes Grauwe klauwier, Roodborsttapuit, Bergfluiter, Zwarte roodstaart, Zwartkop, Orpheus Spotvogel, Buizerd, Wespendief en Zwarte en Rode wouw zijn niet zeldzaam. ‘s Avonds kan men genieten van de vleermuizen, de bosuilen en een kerkuil bewoont tijdens de winters de schuur. Op onze bloemen komen 3 soorten paarlemoervlinders voor, maar ook Groot geaderd witje en Konings- en koninginnepage. Zes soorten reptielen komen er voor en ook enkele vroedmeesterpadden, springkikkers en gewone padden. Op insecten gebied is er ook van alles te beleven. Naast een heel lijstje sprinkhanen en krekels zijn Spaanse vlag en grote houtbijen een gewone verschijning. Eigenlijk hoef je het terrein niet af om te genieten van flora en fauna.

De vulkanen waar er wel 80 van zijn hebben vaak een heel eigen flora. Hier kun je je hart ophalen. Er komen veel insecten voor, zoals Groot geaderd witje, Koningspage enz. Ben je uitgekeken op de planten en dieren zullen de vergezichten U zeker kunnen bekoren. Wie geen zin heeft om zelf te klauteren kan met een treintje de Puy de Dome op.

De Puy de Sancy is voor flora en fauna zeker de moeite waard. Op de weiden waan je je in de Alpen. Met hele velden gele gentianen en een echt Alpiene flora.

No comments yet! You be the first to comment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *